Resum:
Zeno Franchini i Francesca Gattello treballen durant la seva residència a La Panacée Centre de Culture Contemporaine en una investigació sobre el terreny per tal de traçar una relació entre la seva composició i els productes que el defineixen; la seva identitat i els rituals locals. Un treball que combina l’art visual amb la investigació científica.
Paraules clau: identitat local, turisme cultural, sòl, patrimoni social, patrimoni cultural, fotografies, vídeos, càmeres digitals.
Zeno Franchini i Francesca Gattello
Zeno Franchini (Verona, Itàlia, 1989) i Francesca Gattello (Verona, Itàlia, 1986) han ocupat l’espai de residència a La Panacée – Centre de Culture Contemporaine durant els mesos de febrer a abril, per portar a terme la seva investigació en el marc del projecte ETAC. Actualment els dos artistes viuen i treballen entre Itàlia i Holanda.
El seu treball se centra en la investigació sobre el terreny per tal de traçar la relació entre la seva composició i els productes que defineixen la identitat i els rituals locals (el menjar, l’arquitectura, les festivitats). A través d’un enfocament empíric imaginen la capa sota l’estrat de la terra amb l’eina d’anàlisi del sòl i així poder-ne determinar la composició i mostrar la presència de bacteris, fongs i llevats en diferents àrees urbanes. Una obra que pretén traduir l’activitat rural al context de les ciutats contemporànies, combinant l’art visual amb la investigació científica per tal d’establir un diàleg amb el context local i canviar la perspectiva en el territori.
Durant la seva residència feren una investigació fotogràfica del context circumdant, i el desenvolupament de la recerca per entendre les especificitats territorials i les característiques locals. A partir d’aquí, seleccionaren una àrea d’anàlisi i el mateix fet d’extreure les diverses mostres del sòl, el van fer com a esdeveniment públic. Un exercici d’interacció directa amb el públic amb el qual van configurar i descriure el propi projecte.
Zeno Franchini és llicenciat en Disseny Social i Francesca Gattello és llicenciada en Disseny Industrial, tots dos han enfocat la seva formació en el món del disseny a través del producte.
Fins a l’actualitat no havien treballat conjuntament en cap projecte:
Cultural Stratigraphy, desenvolupat surant la residència ETAC ha estat el seu primer treball com “Marginal, estudi d’art i disseny” que investiga els marges de les dues disciplines.
L’obra de Zeno Franchini s’ha exposat, sobretot, en el context nord-europeu, i cal destacar la seva participació l’any 2014 amb
Today was Tomorrow a la Swiss Pavilion de la 14a edició del Venice Architecture Biennale, i el primer premi en el workshop de Hackathon Future Food Hack (2015).
El treball de Francesca Gattello s’ha desenvolupat sobretot en el context italià. El 2013 va guanyar el primer premi pel seu projecte
Calcarea, exposat al W-Women in Italian Design per a la IX edició del Triennale Design Museum a Milà.